İçeriğe geç

Iran Cumhurbaşkanı Kac Yıldır Görevde

İran’da kaç cumhurbaşkanı var?

Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 28 Haziran 2024’te, ikinci turu ise 5 Temmuz 2024’te gerçekleşti. İkinci tur sonunda Mesud Pezeşkiyan %53,6 oy alarak İran’ın 9. Cumhurbaşkanı oldu.

İran’da cumhurbaşkanını kim seçer?

İran Cumhurbaşkanı, İran Anayasası’nın 114. maddesinde belirtildiği gibi her dört yılda bir “halkın doğrudan oyu” ile seçilir. Cumhurbaşkanı, ülkenin doğrudan seçilen en yüksek yetkilisi, yürütme organının başı ve Dini Lider’den sonraki en önemli ikinci makamdır.

İran eski cumhurbaşkanı kimdir?

Liste№İsimGörev başlangıcı6Mahmud Ahmedinejad3 Ağustos 20055 Ağustos 20097Hasan Ruhani3 Ağustos 20138İbrahim Reisi3 Ağustos 202113 satır daha

İran’ın cumhurbaşkanı kim oldu?

Massoud Pezeshkiyanİran / Cumhurbaşkanı

İran cumhurbaşkanı kaç sene görev yaptı?

İran Cumhurbaşkanıİran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı رئیس‌جمهور ایران (Farsça)Resmi ikametgahSadabad SarayıAtamaTek rütbeli seçimGörev süresiDört yıl, bir kez yenilenebilir (Ardışık kuruluş4 Şubat 1980)10 satır daha

İran kaç yıl Türkler tarafından yönetildi?

İran toprakları yaklaşık bin yıl Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi bir dönem Türk tarihi anlamına geliyordu; ancak Türkler 1925’te İran siyasetinden çekildikten sonra eski güçlerine kavuşamadılar.

İran şu an kim yönetiyor?

Milli marş • Yüce Lider Ayetullah Ali Hamaney • Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian • Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Arif • Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf

İran’da yıl kaç?

Başlangıç ​​noktası olarak Muhammed’in yolculuğunu alan güneş takvimini kullanır. Bu nedenle İran takvimi, Gregoryen takviminden 621 yıl geridedir. İran şu anda 1395 yılındadır.

İran’da çok eşlilik var mı?

İran’da bir erkek dört kadınla evlenebilir. Ancak çok eşlilik İran toplumunda pek hoş karşılanmaz. Çok eşlilik vakaları İran’da diğer Müslüman ülkelere kıyasla nadirdir.

İran’ın şu anki dini lideri kimdir?

Seyyid Ali Hosseini Hamaney (Farsça: سید علی حسینی خامنه‌ای‎, d. 19 Nisan 1939; Meşhed) İranlı bir din adamı ve politikacı, Şii Marja-i-Taqlid ve 1989’dan beri İran’ın ikinci büyük lideri.

İran cumhurbaşkanı aslen nereli?

İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed’in Nogan ilçesinde din adamı bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

İran’da seçimi kim kazandı 2024?

İlk turda hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadığı için 5 Temmuz’da Celili ve Pezeşkian arasında ikinci tur yapıldı ve ikincisi oyların %53,7’sini alarak kazandı. 6 Temmuz 2024’te İçişleri Bakanlığı Pezeşkian’ı seçimin galibi ilan etti ve Celili kısa bir süre sonra yenilgiyi kabul etti. İlk turda hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadığı için 5 Temmuz’da Celili ve Pezeşkian arasında ikinci tur yapıldı ve oyların %53’ünü alarak 7 oyla kazandı. 6 Temmuz 2024’te İçişleri Bakanlığı Pezeşkian’ı seçimin galibi ilan etti ve Celili kısa bir süre sonra yenilgiyi kabul etti.

İran’ın yeni lideri kim?

Dini Liderler№Görev süresi İsim Türkçe · Farsça · İmza 13 Aralık 1979 – 3 Haziran 1989 (9 yıl, 182 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ruhollah Humeyni Farsça: سیدروح‌الله خمینی24 Haziran 1989 – günümüz (35 yıl, 87 gün)Büyük Ayetullah Seyyed Ali. Farsça’da Kha menei: سیدعلی خامنه‌ای

İran 7. cumhurbaşkanı kimdir?

Hasan Ruhani (Farsça: حسن روحانی; 12 Kasım 1948’de Simnan Eyaleti’nin Surhe kentinde doğdu) İranlı siyasetçi, din adamı, avukat ve İran’ın 7. cumhurbaşkanıdır.

İran cumhurbaşkanı Mesut kimdir?

Mesut Pezeşkian (Farsça: مسعود پزشکیان‎), Türk-İranlı kalp cerrahı, siyasetçi ve İran İslam Cumhuriyeti’nin 9. ve şu anki cumhurbaşkanıdır.

İran 8. cumhurbaşkanı kimdir?

İbrahim Reisi Hujjat el-İslam Seyyid İbrahim Reisi ابراهیم رئیسیReisi, 20248. İran CumhurbaşkanıGörev değişikliği 3 Ağustos 2021 – 19 Mayıs 2024Dini liderAli Hamaney44 satır daha

İran’ın şu anki dini lideri kimdir?

Seyyid Ali Hosseini Hamaney (Farsça: سید علی حسینی خامنه‌ای‎, d. 19 Nisan 1939; Meşhed) İranlı bir din adamı ve politikacı, Şii Marja-i-Taqlid ve 1989’dan beri İran’ın ikinci büyük lideri.

İran’da seriat var mı?

İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi de Şeriat hukukuna dayanmaktadır, ancak bazı önemli farklılıklar vardır. Hakimlerin dolaylı delilleri tartmalarına izin verilir ve klasik Şeriat hukukunun aksine, İran’da hapis cezaları baskın cezadır.

İran’da kaç tane Türk var?

Dünya Bankası Ülke Profilleri Veri Tabanı’na göre, İran’ın 66,1 milyonluk nüfusunun %42’sini Türkler oluşturmaktadır ve bu da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusuna denk gelmektedir (Ütük 2002: 10).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir