Tuvalet ihtiyacı varken abdest alınır mı?
İdrar yaptıktan sonra idrar yolunda kalabilecek damlama veya sızıntıların temizlenmesine dikkat edilmelidir. İdrar yolu bu şekilde tamamen kuruduğunda yıkama yapılabilir. Ancak kişiye, duruma ve yaşa bağlı olarak bazen idrar yaptıktan sonra idrar yolunda az veya çok şiddetli sızıntı olabilir.
Az idrarla namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Namaz kılarken tuvaletin gelmesi namazı bozar mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Sıkışınca abdest bozulur mu?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Çişe sıkışıkken namaz kılınır mı?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
1 Damla idrar abdesti Bozar mı?
Şafiîlere göre, idrar ve dışkı dışında başka yerlerden çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.
İç çamaşıra idrar damırsa namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Şüpheyle necaset olur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Namazda gaz çıkarmış gibi hissetmek abdesti bozar mı?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Namazda baloncuk gaz abdesti bozar mı?
Ancak bütün müçtehitlere göre abdesti bozan bir durumla, mesela idrar veya gaz çıkarmakla karşılaşılır ve kalabalıktan dolayı abdesthaneye gitmeye fırsat bulunamazsa, oturup namazın bitmesini beklenir veya başka ibadetlerle meşgul olma dikkati dağılmasın diye hiçbir şey olmamış gibi davranılır.
Tuvalete gittiğimiz çorapla namaz kılınır mı?
Dolayısıyla evde ve ev benzeri yerlerde tuvaleti kullanırken çorapları çıkarmak elbette uygun olacaktır. Şöyle de denebilir; farkında olmadığımız pisliklerle kirlenmiş olsak bile bu bir af teşkil eder ve namazımızın geçerli olmasına engel olmaz. Ancak hepimiz biliyoruz ki böyle bir namaz günah değildir.
Namaz kılarken vajinadan gaz çıkması namazı bozar mı?
Kadının vajinasından gaz çıkması abdesti bozmaz. Aslında, Bilimsel Araştırma ve Fetva Daimi Komitesi’ne namaz sırasında kadının mahrem yerlerinden gaz çıkıp çıkmamasıyla ilgili hüküm sorulduğunda, komite şu cevabı verdi: “Bu durum abdesti bozmaz.”
Dudaktan öpüşmek abdesti bozar mı?
Buna göre, bir kadına (karısına) çıplak elle, şehvetle bile olsa dokunmak, onu öpmek veya kucaklamak abdesti bozmaz.” (Muhammed b.
Üstüne çiş sıçraması için namaz kılınır mı?
Cevap Metni. Allah’a hamd olsun. Bu anlamda sünnet, oturarak ihtiyaçlarını gidermek anlamına gelir. Ancak ayaktayken ihtiyaçlarınızı giderirseniz, vücudunuza veya giysilerinize bulaşmış hiçbir pislik olmadığı sürece sorun yoktur.
Eline çiş değerse abdest bozulur mu?
Allah’a hamd olsun. Çocuğun altını temizlerken veya değiştirirken abdest bozulmaz, çünkü pisliğe dokunmak abdesti bozmaz. Ancak, namaz kılmak istiyorsanız, pisliği yıkamalısınız. Değerli alim Abdulaziz b.
Gaz varken namaz kılınır mı?
“Sizden biriniz namazda sessiz kalırsa (sessiz gaz çıkarırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis no.: 205. Tirmizi; Hadis no.: 1164. Tirmizi, sahih bir isnadla rivayet etmiştir.)
Tuvalet ihtiyacı varken gusül alınır mı?
Gusül almadan önce vücudunuzu temizlemelisiniz. Kirli bölgeleri temizlemelisiniz. Abdest sırasında durursanız veya benzer şeyler yaparsanız (yani normal abdesti kesintiye uğratan şeyler), gusle zarar vermez, ancak namaz için ayrı olarak abdest almalısınız. Gusül almadan önce vücudunuzu temizlemelisiniz. Kirli bölgeleri temizlemelisiniz.
Sıkışık abdestle Kur’an okunur mu?
Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan ezberden okunabileceği hususunda âlimler arasında bir görüş ayrılığı yoktur. Ancak Kur’an-ı Kerim Allah’ın kelamı olduğundan, ezberden okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir (Nevevi, el-Mecmu’, 2/69).